Pověst orientálních tanečnic v Egyptě

09.10.2011 09:12

Pověst Orientálních tanečnic v Egyptě

Další z článků, které stojí za přečtení, dovolím si proto tento článek uvést i zde.

Datum: 20.05.2009
Autor: Tereza Klementová
  Každá tanečnice se určitě už někdy zamyslela, proč je orientální tanec v zemi původu – v Egyptě tak zavrhnutí hodná záležitost, nicméně je to téma, které se raději přechází a sklápíme před ním oči. Na kurzech slýcháváme pohádky o princeznách a harémových tanečnicích ze starobylých chrámů a tvoříme si iluze o nějakém mystickém světě třpytivých kostýmů a exotických melodií. Jako každá jiná věc i tato pohádka má „dvě strany mince“.
 
Prostituce v Egyptě
  Prostituce v Egyptě je tabu. Místními je přikládána pouze tanečnicím a mnohdy to tak je. Levné kluby v Káhiře a hlavně jejím okolí se hemží prostitutkami, ale neznamená to rovnou, že tanečnice je také prostitutka. Ve spoustě klubů je to tak, že tanečnice si odtančí svoje přičemž prostitutky- egypťanky s odbarvenými vlasy a rudou rtěnkou se motají mezi diváky- muži a snaží se je zaujmout. Většinou jsou oblečené v upnutém, ne příliš estetickém oblečení, mají velmi výrazný make-up a kouří cigaretu. Ty si pak muži vybírají a odchází společně kdoví kam. Najdou se i tanečnice, které přímo provozují prostituci po jejich vystoupení s některým s diváků a to egypťanky, nebo hlavně rusky, které jsou touto profesí bohužel „proslavené“ po celém světě a co se Egypta týče i v přímořských městech neřesti- Hurghádě a Sharm al Sheikhu. Toto se odehrává v levných klubech nikoliv v 5ti hvězdičkových hotelích a lodích, tam je tanečnice na pódiu a jakmile někdo z mužů vstoupí na pódium, tanečnice odejde pryč a někdo z kapely či z pracovníků vyprovodí muže zpět ke stolu. V Káhiře je taneční vystoupení v lepších hotelích a klubech záležitostí zábavy spíše pro muže a od tanečnice se čeká, že bude sice laškovat, ale u toho to taky končí. Zažila jsem spoustu-krát, že na vystoupení chodily celé rodiny i ženy a nikoho to evidentně nepohoršovalo a ani nemělo čím. Pouliční zábavy pod širým nebem a rozlučky se svobodou jsou už o něčem jiném. Tam už se zvou „tanečnice“ za jediným účelem – pobavit muže a být k dispozici i po vystoupení.

 
Svatební obřad dnešního Egypta
  Mít tanečnici na svatbě je v Egyptě tradicí, ale v posledních letech už to nemusí být takové kulturní zpestření, jako to bývalo kdysi a proto se např. na jihu Egypta tanečnice na svatbách zakazují a některé rodiny na svatbách nechtějí tanečnice raději vůbec. Asi se ptáte proč. Tanečnice a hudebníci bývali tradičním zpestřením svatebního obřadu (El Zaffa) už dávno a hlavně to byla kulturní událost, nicméně některé tanečnice si tuto kulturní vložku vyložily jinak a spíše se objevily na svatbě jako „sváděčky“ novomanžela nebo se na svatbě možná objevily omylem úplně, když je nějaký netušící „dobrák“ zavolal a požádal o vystoupení, a opravdu netušil, že jsou to tanečnice se dvěma pracovními směry. Videa přikládám jako příklad krásné tradice a to druhé jako příklad toho, jak nechat nevěstu protrpět svůj jediný den v životě, kdy je nevěstou.
  
Prostituce v Egyptě z jiného pohledu
  Vrátím se ještě k Hurghádě a Sharm al Sheikhu, městům které čelí i dalšímu problému, o kterém se ale tolik už nemluví- mužské prostituci, kdy si mladí egypťané vydělávají balením cizinek, kterým nabídnou sex za peníze. Bohužel toto se stalo takovým fenoménem, že existuje tzv. sexuální turistika a ženy přímo za tímto do Egypta jezdí. Nedivte se proto, že až se tam vydáte, budete na každém kroku slýchat jak jste krásná a každý vás bude oslovovat „habibi“ (arab. miláčku), ne vždycky to můžete brát jako neslušný návrh, ale je dobré mít se na pozoru. Každopádně se určitě podívejte co máte na sobě a příště si do města vezměte radši něco pod kolena.
 
Mimo Egypt
  Sama jsem se ale přesvědčila o tom, že je to tak v dalších arabských státech, ale třeba i v Indii, kde je orientální tanec celkem novinkou a většinou lidé neví co mají čekat. Podstatnou věcí ale je, že i když je tam orientální tanec novinkou, už to stačily rádoby tanečnice z východu, především rusky a ukrajinky zkazit. Tyto východní tanečnice v Indii dělají stejnou práci jako v Egyptě a to prostituci, která v Indii přímo kvete a o cizinkách je to známá věc. Nemluví se sice tolik o indických nevěstincích, kterých je tam nespočet, přece jen to není tak lákavé jako pro ně exotické evropanky. Bohužel i toto má dopad a jednou se mě na vystoupení v celkem luxusním hotelu po mém prvním vstupu manažer zeptal, zda si nemůžu aspoň sundat sukni! Nevěřila jsem svým uším, vzala si své věci a odjela domů do bytu.
 
  Doufám, že vám tento článek nepřivodil deprese a snad vám to pomůže z tohoto tance dělat umění na úrovni, abychom tu pověst orientálních tanečnic zlepšily, protože je to evidentně na nás, tanečnicích ze západu, abychom zachovaly kulturu, která není sice naší vlastní, ale dokážeme si jí vážit jako by vlastní byla.
 
PS: A až pojede do Egypta příště a budete se chtít chlubit tím, že jste taky orientální tanečnice, raději to nejdřív promyslete ;-)