09.10.2011 09:00

Etiketa v orientálním tanci

Již tady jeden článek byl, ale zajímavý mi přišel i tento.

 

Datum: 26.09.2010
Autor: Kolektiv autorů
 
 
Etiketa v orientálním tanci
 
„aneb správné chování tanečnice a diváka“
 
   Chtěla bych v tomto článku přiblížit všeobecné pravidla etikety jak orientálních tanečnic, tak jejich diváků. Je to málo diskutované téma a spíše vhodnější pro začínající vystupující tanečnice. Vycházím zde z vlastních zkušeností a zážitků, nejsou to daná pravidla, ale jen osobní doporučení a budu ráda za diskuzi pod článkem, kde můžete přispět Vašimi vlastními zážitky a radami.
 
První dojem tanečnice…
    Jak víme, první dojem dělá hodně a přijít na vystoupení v ošoupaných teniskách a minisukni sice možná dobrý dojem vzbudí, ale spíše v jiném smyslu než ve kterém bychom chtěly. Nemusíte sice vypadat jako kdyby jste se právě vrátila z nákupů v Paříži, ale jistá elegance a slušné oblečení vám dodá profesionální vzhled a i když tomu nemusíte věřit, produkční daného vystoupení na to může dát a také to může hrát velkou roli v tom, jestli si vás znovu pozvou pro další vystoupení.
 
Samotné vystoupení
 
Kostým
    Pokud se rozhodnete profesionálně vystupovat, kostým by tomu měl odpovídat a sama by jste měla být soudná. Kostým s tisíci bambulkami nebo třásněmi zakrývající celé bříško nechte na vietnamské tržnici. S dnešní dostupností se dá sehnat profesionální kostým za velmi dobré ceny a to především z druhé ruky od jiných tanečnic apod. Před vystoupením je nutné si tanec v novém kostýmu vyzkoušet a pojistit se háčky a spínacími špendlíky navíc. Nikdy nevíte, co může vypadnout nebo spadnout, a když se to stane, tak většinou v nejnevhodnější dobu vystoupení a diváci tak nabudou dojmu, že patříte do jiného okruhu zábavy a vaše reputace může být navždy tatam.
 
„Spropitné“
   Historie „spropitného“ sahá, kromě placení účtu v restauraci, i ke striptýzovému vystoupení a to bychom měli mít na paměti. Arabské publikum často dává spropitné tanečnici a v mnoha zemích je to tradicí, taky je ale pravdou, že pro takové publikum je orientální tanec často erotickou zábavou více než uměním.
    Je možné, že při vašem prvním vystoupení se to stane a vy nevíte co s tím, respektive kam s tím?! Spropitné je fajn pokud je vhodně tanečnici „předáno“, cpaní např. stokoruny za podprsenku patří do levného strip klubu! Pokud se k vám divák, toužící vám předat spropitné, začne nebezpečně přibližovat a mávat vám před očima „stokorunami“, můžete udělat 3 věci – nechat si „stokorunu“ nacpat za podprsenku, přičemž ztratíte svoji reputaci, vzít si spropitné nenápadně do ruky, tak aby nedošlo k většímu kontaktu – zlatá střední cesta, nebo spropitné decentně odmítnout – ve finanční krizi ta méně vhodná varianta, ale tanečnice, která má dobře zaplaceno, to nemá zapotřebí dělat a „stokorunu“ jistě ráda oželí.
    V případě, že máte vzdělané publikum, které ví, že se tipy (neboli spropitné) dávají číšníkovi popř. jinému angažovanému, který to pak donese vám po vystoupení nebo na vaši taneční plochu a rozsype to na vás – čímž dá také znamení ostatním divákům, že by bylo fajn vám přispět, když už se tam 20minut potíte pro jejich zábavu., tak máte opět 3 možnosti co dělat. První možností je se uprostřed písně zastavit a začít „stokoruny“ sbírat a mít je pak celou dobu v ruce nebo ještě líp nacpat si je za kostým sama – toto je asi nejhorší varianta, kterou můžete udělat. Nejen, že přerušíte vystoupení, což by profesionální tanečnice neudělala, ale také budou ostatní na vás nahlížet jako na nenasytnou tanečnici. Rozhazování bankovek na tanečnici má taky historii ve stripklubu, kdy tím vlastně dotyčný zajistí „plazení se“ tanečnice po pódiu, kdy bankovky sbírá. 
    Druhá možnost je po vystoupení odejít a říct číšníkovi, aby vám peníze sesbíral a donesl – takto se to běžně v praxi dělá a i funguje! Poslední možnost je, tam peníze nechat a dál se o to nestarat – doporučuji v případě falešných „stokorun“ nebo v případě, že samotný honorář za vystoupení zaplatí váš měsíční nájem :-)
   Někdy se vám může stát, že divák si bankovkami bude chtít předplatit aktivity, které ne úplně máte v repertoáru např. tanec na jeho stole. Jednoduše vám ukáže na stůl a zamává bankovkami a je na vás, zda to uděláte nebo ne. Tím, že odmítnete, můžete hosta pěkně urazit, ale samy si určete, jaká je cena za vaši reputaci.
   V případě spropitného je praxe v každé zemi jiná a opravdu záleží na publiku a na národnosti, které publikum je a někdy je těžké situaci odhadnout.
 
Tanec s diváky
    Určitě si řeknete, proč ne? Jste tanečnice a vašim úkolem je lidi bavit! Je ale několik příkladů, kdy tanec s diváky nedoporučuji. Pokud tančíte na svatbě nebo oslavě narozenin, předpokládá se, že si zatančíte s novomanžely či oslavencem. To je naprosto v pořádku a pokud se jedná o slušně vypadající prostředí, nevidím v tom problém. Nicméně pokud se ocitnete na vystoupení typu „loučení se svobodou“ nebo pánská oslava čehokoliv, tak se tomu vyhněte. Nejen, že na těchto večírcích bývají pouze muži, ale také hodně pijí a nemusí si váš tanec v jejich blízkosti vyložit dobře a stačí odhodit závoj při úvodu Raks Sharqi a už v tom vidí striptýz a situace leckdy využijí. Sama jsem tančila na příjemné svatbě, kdy si chtěl otec novomanžela se mnou zatančit ( bylo to po několika mých vstupech ), což nakonec v jeho podání bylo mě pevně držet za ruku a vláčit mě po parketu. Kromě toho, že jsem se na kluzké podlaze málem rozplácla a měla vykloubené zápěstí se nic horšího nestalo. Tanec s diváky se také nehodí na firemní „oblekové“ akci, kdy toto mezi rautovými stoly plnými krevet vyzní příliš levně a vtíravě. Sama musíte zvolit tanec a propriety, které se do daného prostředí hodí a pokud tančíte třeba v těsném prostoru např. restaurace, tak si dávejte pozor na „talířové shimmy“, pochybuji, že někdo chce mít ve svém talíři s hovězím kebabem korálkovou oblohu! Pokud tančíte v restauraci, je dobré se držet tanečního prostoru a v případě tance mezi stoly dobře rozmýšlejte zvolené taneční prvky, aby se vám nestalo, že někomu shodíte saidi holí vodní dýmku nebo svými vlasy shodíte ze stolu přílohu :-)
 
Po vystoupení
 
    Pokud vás někdo z diváků pozve k přidání se k zábavě stále pokračující oslavy, neměla by jste to přijímat za každých okolností. Sice vám slíbili kus dortu jako pozornost, ale pro vaši profesionalitu není dobré tohoto využívat a snižovat si tímto reputaci, při určitých příležitostech se to prostě nehodí. Pokud jste ale v dobré společnosti a vyžádá si to např. rodina oslavence, určitě neodmítněte. Tím spíše je vhodné odmítnou pozvání na panáka opilého novomanžela, mohlo by se stát, že druhý den bude v místních novinách titulek „Břišní tanečnice mi odvedla manžela!“ i když to tak vůbec nemuselo být J
 
Divák
 
Spropitné
    Zde platí několik pravidel vycházející z předešlého popisu. Spropitné tanečnici nikdy nestrkejte za podprsenku ani jinou část kostýmu, není to vhodné a můžete tanečnici urazit! Na vystoupení flamenca nebo baletu by jste to také asi neudělali. Pokud chcete tanečnici spropitné věnovat, existuje způsob jak to udělat decentně a to tím, že předáte spropitné číšníkovi (nezapomeňte říct, že není pro něj, ale pro tanečnici J), který to následně dá tanečnici. Dávat spropitné tanečnicím je tradicí v mnoha zemích a určitě je to vítané i u nás, ne však nutné!
 
Během vystoupení
    Tanečnice není striptérka, jediné co během tance odhodí může být maximálně rekvizita např. závoj, ne však části kostýmu. Pokud budete ve své nevědomosti předpokládat, že tanečnice odloží víc a budete ji vyzívat vulgárními gesty či pokřiky, počkejte si na tanec se šavlí, kdy vám to může jednoduše vrátit J Orientální tanečnice tančí pro vás a vytváří zábavu, ne však pobavení. Během vystoupení by jste si měli ušetřit povyků, nevhodných gest, napodobování tanečnice, nebo snažit se tančit v její těsné blízkosti vulgárními pohyby. Ať už se ocitnete na dané oslavě či vystoupení jakkoliv a ať už je váš názor na tento tanec jakýkoliv, tanečnice tančí pro vás, diváky a snaží se jak nejlépe to umí, aby se vám vystoupení líbilo, proto je vhodné tanečnici věnovat pozornost a ve vší slušnosti oplatit její snahu potleskem a to klidně během vystoupení a hlavně po jeho skončení!
 
   My tanečnice vytváříme samy svým vystupováním a předváděným tanečním uměním obecný názor o orientálním tanci, a proto by se každá z nás měla zamyslet nad tím, jakým způsobem se nejlépe prezentovat a jak se chovat.
 
„Desatero pro vystupující tanečnice Lenky Adámkové“
 
1.      Pokud jsme požádány dodat hudbu, popis vystoupení, text pro moderátora, aj. do určitého data, tento termín striktně dodržíme. Pokud zašleme požadované informace či hudbu později, nejen, že vše značně organizátorkám komplikujeme, ale mohou nás z celé akce i vyřadit. Zaslané info či hudbu již neměníme (pokud nemáme závažný důvod)
2.      Pokud máme daný časový limit, tak ho dodržíme.
3.      Na generálku se dostavíme včas. Pokud je show bez předchozí zkoušky, dorazíme nejpozději 30 min. před začátkem, nejlépe již s hotovým či částečně hotovým make-upem (pokud to je možné).
4.      V případě jakýchkoliv pochybností je lepší se včas zeptat.
 
V šatně. Dejte si pozor na následující body
 
Neměla bych
1.      Nechávat otevřené dveře, zatímco se ostatní převlékají
2.      Brouzdat neustále sem a tam, nahlas telefonovat nebo se bavit s jinou vystupující přes celou místnost
3.      Kupit své věci na věci jiné vystupující nebo je kamkoliv přesouvat
4.      Nechávat své věci roztahané všude možně, zejména pokud jsem již převléknutá a nalíčená
Měla bych
1.      Nabídnout spínací špendlíky jiné tanečnici v nouzi, pomoci jim s líčením či kostýmem (samozřejmě pokud je to v mé moci a sama již nemám co na práci)
2.      Telefon ztlumit na vibrace nebo ho vypnout
3.      Pochválit ostatním kostým či vystoupení
4.      Mimo šatnu chodit zcela zakrytá, zejména pokud potřebuji vyjít mezi diváky (pro tribal tanečnice doporučuji i zakrýt hlavu)
5.      Pokud jsem hotová, „pobalím“ si věci do co nejmenší hromádky a uvolním prostor ostatním tanečnicím, které se potřebují nachystat.
6.      Podělím se o prostor u zrcadla.
 
Nikdy
1.      Používat laky na vlasy, deodoranty ve spreji či parfémy
2.      Říci jiným tanečnicím něco nehezkého před jejich vystoupením (ani ve vtipu, ani když jsme nervózní)

Autor: Tereza Klementová, Lenka Adámková

Foto: https://www.easternblend.co.uk/album/no5/no5.html
          www.ebay.com
          archív